Teelt


De paprikaplant

De paprikaplant is eigenlijk struikachtige plant die houdt van ongeveer 25 graden.

Aangezien in ons klimaat de teelt ongeschikt is voor buitenteelt, vindt de productie plaats in kassen. In de volle grond wordt de plant circa 1 meter hoog, in de kassen tot 4,5 meter.

De planten staan op lange rijen geplant met tussenpaden om te kunnen oogsten en te verzorgen en worden omhoog geleid via touwtjes. Elke plant heeft een waterdruppelaar. Deze druppelaar zorgt ervoor dat de plant met een mengsel van water en alle gewenste mineralen wordt gevoed.


Tussen het vol groeien van de bloem en de oogst van de vrucht zit circa 8 weken tijd. Nadat ze geoogst zijn, worden ze gesorteerd op gewicht en op kwaliteit om vervolgens te worden verpakt in de door de klant gewenste verpakking. 100% van de Nederlandse productie, vindt op milieubewuste wijze plaats. Dat wil zeggen dan men in principe alle plagen verhelpt door midden van biologische vijanden van de betreffende insecten. In Nederland wordt er geoogst van februari tot en met december, waarbij de top van de productie van half maart tot eind oktober ligt.

Onderhoud gewas

Om de planten en de paprika’s goed te laten groeien en om een goede kwaliteit te kunnen realiseren  is regelmatig gewasonderhoud noodzakelijk.

Lang gegroeide zij scheuten moeten op de juiste lengte getopt (afgebroken) worden. En worden dan gelijk om het touwtje gedraaid zo dat de plant netjes naar boven groeit. Tijdens gewasonderhoud let met ook op schadelijke insecten en andere gewasgroei verstorende factoren.

Oogsten

De paprika’s zijn oogstrijp als ze voor 80% geel gekleurd zijn. De vruchten zijn namelijk in het begin allemaal groen.  Men oogst de vruchten door met een klein mesje het steeltje op precies de juiste plek (verdikt stukje/natuurlijk breukvlak) door te snijden.


Sorteren

De geoogste paprika’s legt men in een oogstcontainer die op zijn beurt weer in een transport/voorraadwagen geleegd wordt. Nadat de vruchten naar de bedrijfsruimte gebracht zijn worden ze met behulp van een sorteermachine op gewicht en daarna handmatig op kwaliteit gesorteerd.

De paprika’s worden dan in de, op dat moment gewenste, verpakking gedaan en afgewogen. Daarna worden de dozen zo veel mogelijk automatisch op pallets gestapeld op de gewenste hoogte en voorzien van datum en telerscodering ten behoeve van track en tracing.